Fort benoorden Spaarndam gekraakt

Restauraties, herinrichting en conservering.
Plaats reactie
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Fort benoorden Spaarndam gekraakt

Bericht door Nieuwsredactie »

Gepubliceerd op 20 augustus 2007, 18:42
Laatst bijgewerkt op 20 augustus 2007, 18:44

Krakers nemen Fort benoorden Spaarndam in

Acht krakers hebben gistermiddag het leegstaande Fort benoorden Spaarndam in bezit genomen. De krakers hebben zich toegang verschaft tot het vervallen fort dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam, behorend tot het werelderfgoed van Unesco

De krakers hebben duidelijk gemaakt dat ze in het fort zijn getrokken 'omdat ze dringend woonruimte nodig hebben'. De actie kan een streep door de rekening betekenen van de Stellingmaand in september wanneer de forten voor het publiek worden opengesteld.

http://www.ijmuidercourant.nl/nieuws/re ... 315546.ece

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Fort Benoorden gewoon open tijdens Monumentendagen

Bericht door Nieuwsredactie »

Gepubliceerd op 21 augustus 2007, 17:24
Laatst bijgewerkt op 21 augustus 2007, 17:26

velserbroek - Het gekraakte Fort benoorden Spaarndam in Velserbroek is gewoon toegankelijk voor het publiek tijdens de Open Monumentendag op 8 en 9 september.

De acht krakers hebben de stichting Krayenhoff toegezegd dat zij 'de vrijwilligers van de stichting niet in de weg gaan zitten.'

Ook het evenement Stellingmaand in september, wanneer alle forten behorend tot het werelderfgoed van Unesco deuren openen, wordt niet in de weg gezeten door de nieuwe bewoners.

http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/re ... 319649.ece

fremitus

Bericht door fremitus »

Nu nog een grootschalige ontruimingactie van de ME (brugleggende tanks en zo) en de Stelling haalt het 8 uur journaal van de NOS wel.

Goed getimed zo vlak voor de stellingmaand :wink:

Gebruikersavatar
Rene Ros
Opzichter van Etiquette
Berichten: 2158
Lid geworden op: 22 jul 2006 15:09
Fort of organisatie: Doc. Stelling van Amsterdam
Locatie: Weesp
Contacteer:

Bericht door Rene Ros »

fremitus schreef:Nu nog een grootschalige ontruimingactie van de ME (brugleggende tanks en zo) en de Stelling haalt het 8 uur journaal van de NOS wel.

Goed getimed zo vlak voor de stellingmaand :wink:
Dat was ook al bij mij opgekomen. Het kon een goeie stunt van Stichting Krayenhoff zijn. Maar als ik van ze hoor hoe bang ze voor de schilderingen zijn, denk ik toch van niet. :-)

Rene

Richard

Krakers Fort Benoorden voorlopig niet weg

Bericht door Richard »

Volgens het Haarlems Dagblad van 28 augustus zal het fort niet open ziijn op 8 en 9 september.

Een videoverslag over de krakers is hier te vinden: http://www.hdci.nl/videoproef/index.htm

Op deze video zijn onder andere ook een aantal van de tekeningen in het fort te zien.

Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Open Stellingmaand verandert van gezicht

Bericht door Nieuwsredactie »

Ontvangen persbericht van Stichting Krayenhoff, organisatie tot behoud en beheer van de historische verdedigingswerken bij Spaarndam

Met verontrusting hebben wij kennis genomen van het in bezit nemen door een achttal krakers van het fort Benoorden Spaarndam.

In 2002 is de stichting Krayenhoff begonnen met stappen te ondernemen welke moeten leiden tot herstel en in gebruikneming van fort Benoorden. Toen de Provincie Noord-Holland dan ook in 2005 voorstelde in ÈÈn van de forten van de stelling van Amsterdam een bezoekerscentrum te vestigen, heeft onze stichting zich meteen gepresenteerd met een z.g.îbidboek ì. Hierin staat exact beschreven hoe dit eenvoudig in fort Benoorden is te realiseren, hoe het herstel zou moeten gebeuren, hoe het bezoekerscentrum moet functioneren, hoe te verwachten stroom bezoekers, een belasting voor de toevoerwegen naar het fort, verwerkt moet worden en het geheel kostendekkend is te exploiteren.

Het recreatieschap Spaarnwoude heeft overeenstemming bereikt met Stichting Krayenhoff over de voorbereidende herstelwerkzaamheden, zodat onze vrijwilligers vanaf september 2005 reeds bezig zijn met herstel. Zij hebben inmiddels alle waterafvoeren vanaf het dak naar de waterkelders hersteld, dichtgemetselde deuren en ramen open gebroken,vastgeroeste buitendeuren draaibaar gemaakt, enorme hoeveelheden puin uit het fort verwijderd etc, etc.

Tevens is een selecte groep bezig de onder de kalk verborgen teksten, tekeningen en afbeeldingen, weer zichtbaar te maken. Bovendien organiseert onze Stichting rondleidingen sinds 1995 tijdens het Open Monumentenweekend, daarnaast de zogenaamde Stellingdagen en op verzoek rondleidingen over beide forten.

Het verwondert ons dan ook dat er een groep dit werelderfgoedmonument in gebruik heeft genomen zonder ook maar enige kennis van zaken en geen oog hebbende voor de hieraan verbonden risicoís tengevolge van verrotte vloeren, waterschade, ontbreken sanitaire voorzieningen, vallende stukken muur etc.

Stichting Krayenhoff wil zich nadrukkelijk profileren als hoeder van de culturele, maatschappelijke en natuurlijke waarde van de Positie bij Spaarndam, waar Fort Benoorden een onderdeel van is.

Door de huidige situatie is het echter niet mogelijk het fort te bezoeken tijdens de Stellingmaand noch tijdens de Open Monumentenmaand onder begeleiding van de gidsen van Stichting Krayenhoff. De activiteiten die gepland waren op Fort Benoorden Spaarndam zullen nu plaatsvinden op Fort Liebrug. Het aloude Fort Zuid staat natuurlijk ook weer open voor uw belangstelling

Hans Brinker

Werelderfgoed?

Bericht door Hans Brinker »

In welke vorm wordt dit erfggoed nu eigenlijk bewaakt? Is er aangifte gedaan door het Schap? Zijn er mensen bereid deze 8 te doen verplaatsen...? Zo nee, waarom niet?

Hans Brinker

NET OP TIJD!!!

Bericht door Hans Brinker »

:D

Water under the bridge:

:D
Het fort is inmiddels weer ontzet en zal open worden gesteld op 8/9 en 22/23 september.

Henk Boonstra

Drukdrukdruk !!!

Bericht door Henk Boonstra »

En inderdaad, het was op 8 & 9 september gigantisch druk op Fort Benoorden Spaarndam ! :wink:

Henk Boonstra

J· hoor, daar g··n we weer !!!

Bericht door Henk Boonstra »

De damsluis onder het smalspoor bij Fort Benoorden Spaarndam is door het werkverkeer langs de Linie zwaar beschadigd, ontdekte ik vanochtend (12 sept 2007).
De zijmuren zijn van de boogconstructie afgebroken en het lijkt of ook de originele houten sluitplanken aan de zuidkant vernield zijn.

Het blijft bij FBnS toch een soort loopgravenoorlog, lijkt het wel: nog geen jaar geleden werd door RWS de steiger 'per ongeluk' gesloopt, vlak voor de Stellingmaand hadden we nog krakers en nu dit weer...

:x & groet, Henk.

Plaats reactie