Stellingmaand start met 1e fietstoertocht RondjeStelling

Toegankelijkheid, recreatie, toerisme en bezoekerscentra.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Stellingmaand start met 1e fietstoertocht RondjeStelling

Bericht door Nieuwsredactie »

Bron: persbericht stichting Cultuur Compagnie Noord-Holland d.d. 30-7-2012

De eerste editie van RondjeStelling, een fietstoertocht van 170 km langs de Stelling van Amsterdam, vindt plaats op 1 september. Het startschot bij Fort aan de Drecht is ook het begin van de jaarlijkse Stellingmaand in september. De Stellingmaand biedt de unieke kans om forten binnen dit UNESCO Werelderfgoed te bezoeken die de rest van het jaar gesloten zijn. Tijdens de Stellingmaand worden er activiteiten georganiseerd rondom geschiedenis, muziek, theater, kunst en activiteiten zoals rondleidingen, rondritten met oude legertanks en re-enactmentdagen. Dit jaar is speciale aandacht voor het fietsen door de groene Stellingzone.
stellingmaand.jpg
stellingmaand.jpg (33.29 KiB) 3125 keer bekeken
Fietstoertocht
De Stelling van Amsterdam heeft een duidelijke stempel op het landschap gedrukt rond Amsterdam. De 135 kilometer lange groene kring in het landschap leent zich uitstekend voor fietstochten. Het officiële startschot van RondjeStelling is bij Fort aan de Drecht. De tweede startplek bevindt zich bij Fort bij Marken-Binnen. De tocht voert langs een belangrijk deel van de 46 forten en batterijen. Tijdens de fietsroute kan gepauzeerd worden bij één van de forten die zijn geopend in verband met de Stellingmaand. Raadpleeg http://www.rondjestelling.nl voor meer informatie en aanmelding.

Stellingmaand
Het aanbod van activiteiten tijdens de Stellingmaand is groot. Op de 28 geopende forten zijn naast rondleidingen en historische exposities, ook culturele activiteiten, zoals theatervoorstellingen, rondritten met oude legertanks, schietdemonstraties, re-enactment, foto- en kunstexposities, vaartochten en muzikaal spektakel. Kijk voor het volledige programma van de Stellingmaand op http://www.stellingmaand.nl.
19-forteilandpampusgidsvoorkids.jpg
19-forteilandpampusgidsvoorkids.jpg (33.07 KiB) 3151 keer bekeken
Stelling van Amsterdam
In een cirkel rond de hoofdstad ligt de Stelling van Amsterdam. Een oude verdedigingslinie die is gebouwd tussen 1880 en 1914 om de vijand buiten te houden. Het was in zijn tijd de modernste en qua oppervlakte grootste kringstelling van Europa.
De provincie Noord-Holland wil de Stelling van Amsterdam, zowel om haar militaire en cultuurhistorische geschiedenis, als om haar waterstaatkundig vernuft én natuurwaarden, behouden voor de toekomst.
Het Stelling is één van de twintig Nationale Landschappen en staat sinds 1996 vanwege zijn unieke, universele waarde op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In opdracht van de provincie Noord-Holland organiseert Cultuurcompagnie Noord-Holland jaarlijks de Stellingmaand in samenwerking met fortbeheerders en vrijwilligersorganisaties.

Plaats reactie