Tentoonstelling ‘100 jaar Tapijn. Van kazerne naar studiehuis’

Informatie en verwijzingen over verdedigingswerken in de rest van Nederland.
Nieuwsredactie
Opzichter van Etiquette
Berichten: 994
Lid geworden op: 19 jul 2007 18:57
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Tentoonstelling ‘100 jaar Tapijn. Van kazerne naar studiehuis’

Bericht door Nieuwsredactie »

Een bijzondere tentoonstelling vindt plaats in gebouw M van de voormalige Tapijnkazerne in Maastricht naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van de Tapijnkazerne. De tentoonstelling duurt van zondag 6 november tot en met zondag 4 december. Na de officiële opening zondag 6 november is de tentoonstelling vanaf 14.00 uur voor een ieder gratis te bezoeken. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 12.00 – 17.00 uur.

‘100 jaar Tapijn. Van kazerne naar studiehuis’ laat het publiek kennis maken met de 100-jarige geschiedenis van deze kazerne en haar directe omgeving. De talloze en unieke historische foto’s, voorwerpen en diverse militaire voertuigen, veelal uit privébezit, geven een goed beeld van de voormalige Garnizoensstad Maastricht en de rol van de Tapijnkazerne. De bekende Maastrichtse Kachelpiepers, die hun oorsprong vinden in de Tapijnkazerne, zullen de opening muzikaal ondersteunen.

Unieke geschiedenis
Voorwerpen, foto’s, achtergrondinformatie alsook persoonlijke verhalen van militairen, die op de Tapijnkazerne zijn opgeleid of deel uitmaakten van de daar gestationeerde onderdelen, zoals van het 13e Regiment Infanterie, de Regimenten Infanterie Menno van Coehoorn en Chassé, en het 4e Depot en natuurlijk de laatste militaire activiteiten van het 1st NATO Signal Batallion maken de tentoonstelling wel heel bijzonder. Ook is er aandacht voor de training en het leven van de zogeheten Indiëbataljons, die uitgezonden werden vanuit de Tapijnkazerne zoals het Maria-bataljon Sterre der Zee, de Bokkenrijders, en de Zwarte Panters. De verhalen van bijvoorbeeld de soldaat Meissenburg en Rietveld, die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog heldhaftig verzet hebben gepleegd en de opmars van de Duitsers naar België hebben kunnen vertragen, en het aangrijpende verhaal van de dienstplichtig soldaat Scharis, die vanuit de Tapijnkazerne probeerde te deserteren, laten de geschiedenis herleven. Een uniek stukje Maastrichtse geschiedenis.

Organisatie
De tentoonstelling komt voort uit een samenwerkingsverband van de Stichting Maastricht Vestingstad, Universiteit Maastricht, Centre Céramique, de gemeente Maastricht, en de Stichting Menno van Coehoorn. Het geeft een mooi beeld hoe de Tapijnkazerne is ontstaan en zich heeft ontwikkeld van legergroen naar Universiteit Maastricht-groen. Mede gelet op de ontwikkelingen van het terrein de komende jaren tot onderwijslocatie voor de UM en parkbestemming voor de bewoners van Maastricht is dit een tentoonstelling die niet mag worden gemist. Voor meer informatie raadpleeg de officiële website http://www.100jaartapijn.nl en de Facebook-pagina van de Stichting Maastricht Vestingstad.
Plaats reactie